Razend populair: de fatbike
Fatbikes zijn razendpopulair. De fatbike ziet er hip uit, rijdt lekker comfortabel, en is zelfs vaak flink goedkoper dan een 'normale' elektrische fiets. Toch is de fatbike ook steeds vaker negatief in het nieuws. De fatbike is een ander risico dan een normale fiets. Hoe zit dat met verzekeren?
De fatbike
Een fatbike is een type elektrische fiets waarbij de bestuurder zelf moet trappen, maar die snelheden tot ongeveer 25 kilometer per uur kan bereiken. Steeds meer mensen kiezen voor een fatbike in plaats van een snorfiets, om de volgende redenen:
- In veel grote steden moeten snorfietsen op de autoweg rijden.
- Snorfietsen hebben en kenteken en moeten dus op naam worden geregistreerd.
- Snorfietsen zijn verzekeringsplichtig.
- Sinds kort geldt er ook een helmplicht voor snorfietsen.
Daarom wordt de fatbike vaak gekozen om te ontsnappen aan deze verzekerings- en helmplicht.
Fatbikes met kenmerken van een elektrische fiets
Als uw fatbike trapondersteuning tot maximaal 25 kilometer per uur heeft, dan gelden de regels voor een elektrische fiets.
Fatbikes met andere kenmerken
Als de fatbike harder gaat dan 25 kilometer per uur, dan moet de fatbike worden gekeurd als bromfiets, snorfiets, of speedpedelec. Op dat moment zijn een kentekenplaat, een WA-verzekering, een rijbewijs, en ook een helm verplicht. Aangezien deze fatbikes verboden zijn op de openbare weg, bevindt de gebruiker zich in overtreding en is niet verzekerd. Als u betrokken raakt bij een ongeval, kunnen de schade en kosten aanzienlijk zijn.
Verzekerd tijdens een ongeluk?
Als uw fatbike niet sneller rijdt dan 25 kilometer per uur, kunt u een beroep doen op uw aansprakelijkheidsverzekering voor schade aan derden.
Veel jongeren voeren hun fatbikes op met een gashendel. Ook waarschuwt de Inspectie voor de Leefomgeving voor internetaanbieders die fatbikes aanbieden die harder gaan dan 25 kilometer per uur en/of een hoger vermogen dan 250 Watt hebben. Als u, of uw kind, een ongeluk veroorzaakt met een opgevoerde fatbike, bent u zelf aansprakelijk voor de kosten. De aansprakelijkheidsverzekering biedt geen dekking, omdat de fatbike niet voldoet aan de wettelijke eisen en dus uitgesloten is van verzekering. Verschillende kosten van het slachtoffer kunnen op u verhaald worden: materiële schade, proceskosten, medische kosten, en verlies van inkomsten. Deze kosten kunnen enorm oplopen.
Boete
Rijden met een opgevoerde elektrische fiets op de openbare weg is verboden. De politie kan hier een boete voor geven. Als een fatbike is opgevoerd met een gashendel, en niet geregistreerd is als speedpedelec, brom- of snorfiets, kunt u een boete verwachten van €290.
Bron: Rijksoverheid, Adfiz
Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?
Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op.