Huizenprijzen in 2024 weer fors gestegen
De huizenprijzen blijven in vrijwel het hele land stijgen. Het CBS komt met nieuwe cijfers.
Volgens recente cijfers van het CBS en het Kadaster zijn de huizenprijzen in bijna alle Nederlandse gemeenten gestegen tot en met het vierde kwartaal van 2024. De grootste stijging werd waargenomen in Edam-Volendam, waar de prijzen met maar liefst 20,8% zijn gestegen. Andere gemeenten met significante prijsstijgingen zijn Heemskerk (16,9%) en Utrecht (16,4%).

Verschillende oorzaken voor stijging
Er zijn verschillende oorzaken voor de voortdurende stijging van de prijzen van woningen. Belangrijke oorzaken zijn onder meer:
- Krapte op de woningmarkt: er is een tekort aan beschikbare woningen. Dit tekort wordt versterkt door een achterblijvende nieuwbouwproductie.
- Lage hypotheekrente: hoewel de rente in 2022 tijdelijk steeg, is deze in 2023 weer gedaald. Lagere hypotheekrentes maken het aantrekkelijker om een huis te kopen, wat de vraag en daarmee de prijzen verhoogt.
- Inkomensstijging: veel mensen hebben in 2024 een hoger inkomen gekregen, waardoor ze meer kunnen lenen voor een woning. Dit drijft de huizenprijzen verder op.
- Bevolkingsgroei: het aantal inwoners in Nederland stijgt nog jaarlijks. De groei vindt vooral in stedelijke gebieden plaats en verhoogt daar de vraag naar woningen extra.
Hogere prijzen maken lenen lastiger
Banken zijn gebonden aan wettelijke normen wat zij aan individuele consumenten mogen uitlenen. Dit om overkreditering te voorkomen. In zijn algemeenheid geldt dat naarmate een hoger bedrag voor de aankoop van een woning gefinancierd moet worden, ook het inkomen van de consument hoger moet zijn.
Door de sterk gestegen prijzen van woningen is het voor een alleenstaande in de praktijk in de meeste gevallen moeilijk om op één inkomen een woning te financieren. Dat probleem doet zich massaal voor bij jongeren die nog geen levenspartner hebben en wel op zichzelf willen wonen. Het probleem doet zich ook voor bij consumenten van wie de relatie eindigt en waarbij beide partners apart willen wonen. In de praktijk zien wij dat deze alleenstaanden vaak alleen nog in aanmerking komen door financiële steun vanuit hun familie.
Waardestijging heeft voordelen voor bestaande huiseigenaren
Zolang je niet van plan bent te verhuizen, zullen veel bestaande huiseigenaren de stijging van de huizenprijzen positief ervaren. Op papier stijgt immers hun vermogen. Dat is vaak gunstig indien zij op enig moment hun hypotheek willen herfinancieren. Dat geldt ook wanneer zij hun woning willen verkopen om “kleiner” te gaan wonen of om te verhuizen naar een gebied in Nederland of in het buitenland waar de prijzen van woningen lager zijn.
Op dit moment veel onzekerheid
Op dit moment is er veel onzekerheid in de wereld waarin wij leven. Wij zien dat de rentes op de kapitaalmarkten daardoor opeens ongekend hard kunnen stijgen. De economische onzekerheid neemt ook toe. Een hogere rente kan ertoe leiden dat minder mensen een woning kunnen kopen, wat tot druk op de prijzen van woningen kan leiden. Onzekerheid over de economische ontwikkelingen en over de veiligheid kan ertoe leiden dat consumenten hun besluit om een woning te kopen tijdelijk opschorten. Ook dit kan weer druk op de prijzen geven. Niemand die het met zekerheid kan voorspellen.
Zeker in deze tijd is het voor potentiële kopers cruciaal om goed geïnformeerd te zijn en met onze hypotheekadviseurs de verschillende opties door te nemen. Het is daarbij verstandig om te kijken naar de lange termijn trends en niet alleen naar de huidige prijsstijgingen.
Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?
Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op.