Door wie laat jij je ketel onderhouden?!
Per 1 april 2023 gelden er nieuwe regels voor het installeren en onderhouden van uw cv-ketel, geiser, gashaard of -kachel. Deze regels zijn vastgelegd in de bouwregelgeving.
Wat staat er in de bouwregelgeving en wat betekent dit voor jou?
Alleen bedrijven met een CO-vrij certificaat mogen aan jouw gasverbrandingsinstallatie werken
Als eigenaar en/of bewoner van een huis ben je zelf verantwoordelijk voor je eigen cv-ketel, geiser, gashaard of -kachel. Dus ook voor het onderhoud en het vervangen ervan wanneer deze kapot gaan. Vanaf 1 april 2023 ben je verplicht om een gecertificeerd bedrijf in te schakelen voor installatie, onderhoud en reparatie aan uw cv-ketel, geiser, gashaard of -kachel. Zelf klussen aan dit soort gasverbrandingsinstallaties is verboden en zelfs strafbaar.
De gemeenschappelijke rookgasafvoer en verbrandingsluchttoevoer moet in orde zijn
Woon je in een portiekwoning, flat of appartement? Dan is de kans groot dat de cv-ketel, geiser, gashaard of -kachel is aangesloten op een rookgasafvoer, die je deelt met de buren. De Vereniging Van Eigenaren (VVE) is verantwoordelijk voor het onderhoud van deze gezamenlijke rookgasafvoer. De VVE moet er dan ook voor zorgen dat een gecertificeerd installatiebedrijf de gezamenlijke rookgasafvoer en verbrandingsluchttoevoer regelmatig controleert en goedkeurt. Woon je in een complex met alleen huurwoningen? Dan is de verhuurder verantwoordelijk voor het onderhoud van de gezamenlijke rookgasafvoer en verbrandingsluchttoevoer.
Hoe weet ik of een bedrijf gecertificeerd is?
Je kunt een CO-vrij gecertificeerde installateur herkennen aan het CO-vrij logo. Vraag ernaar bij de installateur. Hij is verplicht om dit te laten zien. Kan de installateur het CO-vrij logo niet laten zien? Dan mag hij ook niet aan de gasverbrandingsinstallatie werken. Je kunt de gecertificeerde bedrijven ook terugvinden in het ‘register gasverbrandingsinstallaties’ op www.tlokb.nl/register-gasverbrandingsinstallaties.
Je veiligheid is het waard!
Een CO-vrij certificaat krijgt een installatiebedrijf niet zomaar. Hiervoor hebben de monteurs een opleiding gedaan, is de werkwijze in het bedrijf aangepast en is speciale meetapparatuur gekocht. Ook vindt er controle plaats of het installatiebedrijf aan de wettelijke eisen blijft voldoen. Deze extra eisen die aan het bedrijf worden gesteld, brengen kosten met zich mee. Deze kosten mag de installateur doorberekenen aan zijn klanten. Het tarief dat de installateur aan je berekent, kan hierdoor hoger zijn dan in voorgaande jaren. Extra kosten zijn natuurlijk nooit leuk. Maar zeg nu zelf, de veiligheid van jou en je huisgenoten is dit toch waard?
Bronvermelding: www.co-wijzer.nl
Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?
Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op.